Mersul este un proces complex care combină abilitățile motorii, echilibrul și sistemul musculoscheletic pentru a completa în mod repetat un ciclu format dintr-o fază „de poziție” și o fază de „leagăn”.De remarcat este faptul că ambele picioare sunt pe pământ doar 20% dintr-un ciclu și că brațele joacă un rol important în menținerea stabilității în timpul mersului: fiecare mișcare înainte a unui membru inferior este însoțită de o mișcare sincronizată înainte a membrului superior opus. Piciorul drept, brațul stâng. Piciorul stâng, brațul drept. Perfect sincronizat.

Mersul are trei momente funcționale de baza:

1. Sprijin pe ambele picioare;

2. Sprijin pe un picior;

3. Balansul sau avansarea unui picior.

Cum primele 2 momente înseamnă perioada de sprijin pe sol se considera ca ciclul de mers este format din doua perioade distincte:

1. sprijinul;

2. balansul (oscilarea, pendularea).

Analiza mersului arata ca exista 6 mișcări determinante ale mersului:

  • rotația pelvisului,
  • înclinarea pelvisului,
  • flexia genunchiului,
  • mișcarea piciorului și
  • mișcarea genunchiului
  • deplasarea laterala a pelvisului.

În mers normal 60% din durata unui ciclu de mers este reprezentată de sprijin și 40% de balans. Mersul normal 1-3 ani este total diferit de mersul copilului mare sau al adultului. Copilul merge având o bază de sprijin larga. În jurul vârstei de 4 ani, copilul are un mers suficient de bine dezvoltat cu viteza normala. La vârsta de 7 ani se poate spune ca este ca cel al adultului. La vârsta de 11-15 ani mersul s-a maturizat, ajungând la faza adultă.

Tipurile de mers patologice:

Genunchi recurvatum (in hiperextensie) in faza de susținere apare în contractura flexorilor plantari, pareza cvadricepsului, spasticitatea flexorilor plantari, spasticitatea cvadricepsului

Mersul cu semnul Trendelemburg, înclinarea laterala a trunchiului, pe partea piciorului de sprijin. Apare în scăderea forței abductorilor soldului și în durerea de sold în timpul mersului (coxartroza). Bilateralitatea semnului da mersul legănat.

Mersul cu hiperextensia trunchiului. mers legănat spre spate (pentru a împiedică căderea înainte) ce apare în paralizia extensorilor soldului.

Mersul târșit care reduce mult faza de balans sau realizând-o cu menținerea unui ușor contact cu solul. Apare la bătrâni, persoane cu slăbire severa etc.

Mersul hipodinamic – încet „obosit” cu opriri frecvente, este întâlnit la bolnavii astenici sau convalescenți, in miastenie sau in boala Addison

Mersul ebrios (titulant) – nesigur, mișcări dezordonate. Cu mișcări ale corpului înainte și înapoi. Apare în intoxicația cu alcool sau cu barbiturice.

Mersul ataxic (ataxie cerebeloasa, senzorial-vestibulara) se desfășoară cu picioare îndepărtate, pentru lărgirea poligonului de susținere. Bolnavii privesc in pământ, urmărindu-și pașii și au dificultăți la întoarcere.

Mersul spastic este văzut în paralizia elastică. În cazul hemiparezei spastice, mana afectata este lipita de corp și nu este balansata în timpul mersul, iar piciorul asta adus înainte printr-o mișcare de circumspecție (mers cosit) uneori frecând solul. In parapareza spastica, fiecare membru inferior este avansat încet coapsele tind sa se încrucișeze pe fiecare pas (mers forfecat), iar pașii sunt mici, dând impresia de mers ca prin apa

Mersul stepat sau equin este întâlnit in leziunile motoneuronului periferic care realizează paralizia mușchilor lojei anterolaterale a gambei. Consta în atingerea solului, mai întâi cu vârful piciorului și apoi cu călcâiul. Bolnavii sunt nevoiți să flecteze puternic genunchiul în timpul pasului anterior pentru a se împiedica (ca la urcatul scărilor)

Mersul Parkinsonian se realizează cu corpul aplecat înainte, coapsele și genunchii în ușoară flexie, pașii mici și „târâiți”. Bolnavii se mișcă rigid, precipitat, „în fuga după echilibru” cu balansarea redusa a bratelor.

Mersul senil, al vârstnicilor cu ateroscleroza, este format din pași mici, nesiguri.

 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână