“Activitățile vestibulare sunt esențiale pentru inhibarea reflexelor primitive și pentru dezvoltarea echilibrului. Senzațiile vestibulare sunt vitale pentru postura, mișcare și pentru percepția poziției în spațiu (proprioperceptie) și a mersului”, spunea Margaret Sasse, autoarea cărții “Start inteligent”.

Vestibulul este un organ senzorial, centrul echilibrului, situat la nivelul urechii interne; el reprezintă un detector de mișcări ale capului și ale poziției sale în momentul în care corpul se mișcă. Informațiile senzoriale care permit menținerea echilibrului provin de la sistemele senzoriale (vizual, oculomotor, somestezic) dar în principal de la nivelul vestibulului care declanșează o serie de reflexe.

Problemele existente sau apărute ulterior la nivelul aparatului vestibular prezintă un rol extrem de important în dezvoltarea și viața cotidiană a copilului. Copilul fără informație vestibulară prezintă un retard în achizițiile motrice, achiziții ce îl ajută în găsirea reperelor și a diferitelor soluții pentru a-și construi propriul echilibru, a-și stabiliza vederea, respectiv întregul său corp.

În cadrul tulburărilor de percepție, nu este vorba de o afectare a organelor de simt, ci de felul în care informațiile venite de la ele sunt în continuare prelucrate și integrate de nivelul S.N.C.

Aceste tulburări de percepție pot fi puse în evidenta prin felul în care pacientul reacționează inadecvat la stimulii veniți din mediul extern.

Terapia vestibulara stimulează reacțiile de echilibru.

Scaunul rotativ…mișcarea giratorie este cea mai puternică stimulare vestibulara.

Mai putem face stimulare vestibulara cu diferite dispozitive (leagăn, balansoar, tobogan, placa de echilibru, minge de fitness).

 

 

Categorii: Terapii

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână